Ingatlan állagmegóvás rövid és hosszú távra

Ingatlan állagmegóvás rövid és hosszú távra

2020-04-24 10:45:36
Forrás: webkapu.hu

„Ha üresen áll, az az ingatlan halála”





A legjobb, amit egy ingatlan állagának megóvása érdekében tehetünk, (extrém esetektől eltekintve) az, ha gondoskodunk arról, hogy használatban legyen.

Ha egy épületet huzamosabb ideig – akár évekig – nem használnak, akkor drasztikus mértékben el kezd leromlani az állaga. Elég egy fűtetlen téli időszak, és olyan problémák jelentkezhetnek, melyek láncreakciót elindítva az ingatlanunk pusztulásához vezetnek. Itt nem csak az elfagyott vízvezetékre, a rendszerben megfagyó fűtőfolyadékra kell gondolni. Akár a hidegburkolat is komoly állagromlást szenvedhet el egy fűtetlen téli időszak során, és könnyen kialakulhat a penészesedés is.

Főszabályként, ha csak lehet, törekedjünk arra, hogy a tulajdonunkban álló ingatlan folyamatos használatban legyen.

Bár sokan irtóznak a gondolattól és sok rémhír is kering az interneten, ki nem költöztethető bérlőkről, de mindezt elkerülhetjük egy pontos, minden részletre kiterjedő bérleti szerződéssel és egy közjegyző előtti aláírt bérlői nyilatkozattal.

Átlagos helyzetben a bentlakás alatt keletkező amortizáció jóval kisebb mértékű, mint egy üresen álló ingatlan esetén. Igaz ez a családi házakra és a társasházi lakásokra egyaránt.



Ha az ingatlan hosszabb távon üresen fog állni

Ha mégis úgy döntünk, vagy úgy alakul, hogy ingatlanunk hónapokon keresztül üresen áll, akkor feltétlen érdemes a következő lépéseket megtenni:

  • Az ablakok teljes lezárása, ha lehetséges, a külső redőnyöket is eresszük le. Egyedül a legkisebb külső ablakot – ez jellemzően a kamra, vagy a fürdőszobában van – hagyjuk résnyire nyitva, hogy az ingatlan minimális szellőzése biztosítva legyen. Ezen az ablakon egy rovarháló felszerelése ajánlott a nem kívánt beköltözők elkerülése végett.
  • A fűtésrendszer minél nagyobb mértékű lezárása. Ha önálló, radiátoros/padlófűtéses rendszerrel rendelkezünk, úgy annak a leeresztése, köznyelven fagytalanítása.
  • A víz-, gáz-, és elektromos áram hálózatok lezárása, a hűtőszekrények és hűtőládák kiürítése.

Amennyiben nincs megbízható szomszédunk, úgy egy GSM alapú riasztórendszer beszerelése (20-30 ezer forint értékben) is ajánlott. Ezeknek a termékeknek a legnagyobb előnye hogy többször is újratelepíthetőek.

A penészesedés megelőzése érdekében érdemes lehet egy energetikai tanúsítvány készítő vállalkozástól hőkamerás vizsgálatot rendelni. A hőkamerás vizsgálat segítségével könnyen beazonosítható, hogy az ingatlan mely részeiben fenyeget a penészesedés veszélye. A hőkamerás vizsgálatot a legtöbb vállalkozásnál meg lehet rendelni.



Ellenőrzés havi rendszerességgel

Mindezeken túl érdemes havonta egyszer az üres ingatlant ellenőrzés céljából meglátogatni. Ha jól elzártunk, leeresztettünk mindent, elvileg nem lehet baj, de a tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos néha valamely berendezés le/elzárása kimarad a listából.

A lezárt rendszerek ellenőrzésén kívül érdemes:

  • az ingatlant alaposan kiszellőztetni
  • a vizes helyiségekben a bűzelzáró szifonokat után kell tölteni vízzel
  • az esetleges szivárgásokat észrevenni és orvosolni

Családi ház esetén feltétlen javasolt a ház körüli kisebb teendőket is rendszeresen elvégezni. Érdemes a zöldterületeket karbantartani, hogy a kert se váljon elhanyagolttá. Ha az ingatlant pár hónapon belül értékesíteni szeretnénk, akkor ez magától értetődő. De ellenkező esetben is érdemes karbantartani a kertet. A kert gondozásával nem csak attól kíméljük meg magunkat, hogy felgyűljön a munka. A rendezett kert a betörők, vagy önkényes lakásfoglalók érdeklődését is csökkentheti az ingatlan iránt.


A gondoskodás kifizetődő

Ha ezeket az alapvető tennivalókat megtesszük, úgy jelentősen csökkenthető az üresen álló lakóingatlan állapotromlása. Ha az ingatlant azonban magára hagyjuk, a későbbiekben jóval nagyobb erőfeszítésbe fog kerülni az utólagos hibajavítás, a bekövetkezett károk elhárítása.


A cikk a Webkapu weboldal készítés közreműködésével készült.



HASZNÁLT INGATLANOK
Nincsenek további hírek ebben a kategóriában!
felugró ablak bezárása
Hasznos információk albérlet keresőknek!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci helyzetről és annak alakulásáról.

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!