Az albérlet piac helyzete Budapesten – Interjú Kovács Ildikóval (Student)

Az albérlet piac helyzete Budapesten – Interjú Kovács Ildikóval (Student)

2016-10-26 15:04:26
Forrás: www.miosz.hu

Mindig izgalmas időszak az ingatlanpiacon a szeptember környéke, hiszen az iskola kezdete miatt ilyenkor a szokásosnál is jobban felpörög az albérlet piac, főleg a keresleti oldalon.

Egy tavalyi – szintén ezidőtájt készített – cikkünkből is kiderült, hogy koránt sincs könnyű dolga a Budapesten albérletet keresőknek, hiszen irreálisan magasra szöktek az árak.

Úgy gondoltuk, hogy idén is érdemes megkérdezni egy MIOSZ-os szakembert arról, hogy történt-e valamilyen változás a piacon az egy évvel ezelőttihez képest. Ehhez Kovács Ildikót, a Student Housing budapesti irodavezetőjét hívtuk segítségül. 


A tavalyi cikk fő konklúziója az volt, hogy a magas albérlet árak oka az, hogy kevés a kiadó lakás és nagyon elterjedtek a rövidtávú lakáskiadások (Airbnb). Időközben viszont a Kormány csökkentette az újépítésű lakások ÁFÁ-ját, ami lendületet adhat az új beruházásoknak.

Érezteti már a hatását az albérletpiacon ez a kormányzati intézkedés?

Kovács Ildikó (Student Housing): A tavalyi tendencia nem változott az árak még mindig az egekben vannak. Nagyon nagy a kereslet a kiadó lakások iránt, de a kínálati oldalon nem a keresletnek megfelelő ingatlanok vannak jelen. Az új beruházások, újépítésű projektek a jövő nyári szezont fogják felélénkíteni. Remélhetőleg árakban is látszódni fog a különbség a vadonatúj illetve régi, használt albérletek között.


Mik a tapasztalatai, még mindig elterjedtek a rövidtávú lakáskiadások a fővárosban?

K.I.: Egyre inkább csökken az AirBnB, a belvárosra (5,6 kerületre) szűkült. Nagyon sok munka, idő az ilyen fajta lakáskiadás. A probléma még mindig jelen van, mivel ha valaki benne volt a rendszerben szeretné ugyanazt a bevételt megkapni hosszú távú kiadás esetén is, amely a rövidtávú bérlésből származott, amit a bérlői oldal nem tud megfizetni.

Hogyan befolyásolja ez a budapesti albérletpiacot és az árakat? Konszolidálódtak valamelyest az árak a tavalyihoz képest?


K.I.: A lakás árak nem konszolidálódtak. Sokszor hallom, hogy x ezer Ft/nm, de ezt a kérdést nem lehet ennyire leegyszerűsíteni. A bérleti díj meghatározásban elsősorban a lakás adottságait kell figyelembe venni nem legfőképpen a négyzetmétert.

Nagyon fontos szempont az ár meghatározásban a bútorozottság, felszereltség, állapot, élhetőség. Talán a legfontosabb, hogy a lakás mennyire világos, vagy hogy mit nézünk az ablakból; a szomszéd fürdőszobát vagy a parkot? Nem mindegy!

Ha egy lakás nm-ben 50 – 60 de nem felújított, nem felel meg a mai ízlésvilágnak, stílusnak akkor ezt be kell látni , hogy 100 000 Ft-nál többet nem kérhetünk el érte. Reálisan kell látni, hogy mennyit ér az ingatlanunk. Ha befektet, felújít, foglalkozik a lakással akkor beszélhetünk emelésről, magasabb árról.

Az újépítésű/ újszerű lakások a legkedveltebbek manapság (2000 után épült). Ha gépesített, bútorozott, jó elhelyezkedésű lakásról van szó, akkor egy stúdió lakásért 100-110 ezer Ft bérleti díj elkérhető, ha külön hálószobás, jó elosztású a lakás akkor 115- 130 ezer Ft is reális lehet.

Minek kellene történnie ahhoz, hogy normalizálódjanak az árak?

K.I.: Nehéz reális képet kapni az ingatlanpiaci helyzetről. Nem a realitások világát éljük. Az ideális az lenne, ha nem mindenki német diákot szeretne bérlőnek. Legyünk megelégedve egy magyar dolgozó fiatal párral vagy magyar egyetemistával, baráti társasággal, mivel már nem azt a világot éljük, hogy a fiatalok csak buliznak, tönkreteszik, lelakják a lakást. Jobb a lakásnak is, ha használják, élnek benne, mint ha üresen állna. És ehhez mérten, a magyar fizetéseknek megfelelő bérleti díjat kellene megállapítani.

A legfontosabb az lenne, hogy mindenki objektíven értékelje az ingatlanát, ezért vagyunk jelen mint ingatlanközvetítők, hogy ebben is segítsünk. Egy külső szakértő mindig objektív véleményt tud adni.
Itt viszont ismét hangsúlyoznom kell, hogy válogassuk meg az ingatlanost, szerezzünk több információt róla. Mivel sokan csak a hasznot látják egy lakás kiadásban és nem értenek a szakmához. Ne akkor fogadjuk el az ingatlanos segítségét, munkáját, ha magasabb bérleti díjat ígér. Általában a felárazott, felértékelt lakások hamar megüresednek, a szerződés lejárta előtt…

A lényeg mindig, minden esetben, hogy megbízható bérlőt találjunk és a szimpátia meglegyen, mivel ez egy hosszú időtartamú szerződéses kapcsolat a tulajdonos és bérlő között.

Visszaszorult tehát a fővárosi piacon a rövidtávú lakás kiadással foglalkozók köre, de ez nem generált csökkenést az albérletek árában, így még mindig bajban lehetnek azok, akik reális áron szeretnének lakást bérelni.

Szakértőnk a jövő nyárra prognosztizálta az újépítésű lakásoknak a bérleti piacra gyakorolt hatását, melyek remélhetőleg lejjebb húzzák majd az árakat.

Az albérlet keresőknek addig is azt tudjuk ajánlani, hogy csak megbízható, és a piaci körülményeket minden szempontból ismerő ingatlanközvetítők segítségét vegyék igénybe.

 

Szerző: Máté Péter

ALBÉRLET
A kaució 5 lényeges tudnivalója
A kaució 5 lényeges tudnivalója
A kaució a szerződéses  kötelezettségvállalások biztosítására használt eszköz. Leginkább a bérleti  szerződések körében találkozhatunk a kaucióval, de számos más szerződéshez  kapcsolódó biztosítékként is szerepelhet. Mit érdemes tudni a kaucióról? 
gázóra, bérl?, albérlet, közm?
Akkor is a tulajdonos fizeti a tartozást, ha a bérlő nevén volt a gázóra?
Már jócskán benne járunk a fűtési időszakban, és sajnos előfordul, hogy a lakások bérlői különböző módokon el akarják kerülni a számlák kifizetését. Arra is sok példa van, hogy a bérlők tavaszra „eltűnnek” a lakásból, a bérbeadóra hagyva a ki nem fizetett fogyasztást. A tulajdonos még akkor sem lehet teljesen nyugodt, ha a gázszolgáltatóval a bérlőnek van szerződése. Ilyen esetben is előfordulhat-e, hogy a tulajdonos kénytelen fizetni?                   
felugró ablak bezárása
Hasznos információk albérlet keresőknek!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci helyzetről és annak alakulásáról.

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!